Σύνδεση Αγρινίου με Ιόνια Οδό

Σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η θέση μας.

Εναρμονισμένη με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την οδική ασφάλεια που στοχεύουν στη μείωση των θανάτων από τροχαία στους δρόμους της Ευρώπης κατά 50% μέχρι το 2020 και με βάση τις δηλώσεις των παραχωρησιούχων, η χώρα μας, το Μάρτιο του 2017 θα έχει ενα ασφαλές οδικό δίκτυο αφού, θα ολοκληρωθούν τα έργα των αυτοκινητοδρόμων πλήν μερικών που θα πάρουν μερικούς μήνες παράταση ως έργα "αποπεράτωσης".

Οταν σε όλες τις χώρες και τις πόλεις επενδύουν στην οδική ασφάλεια και στην ανθρώπινη ζωή, με σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους και υπηρεσίες, το Αγρίνιο θα είναι η μοναδική πόλη που θα είναι εκτός απο όλες αυτές τις δράσεις, όπου οι κάτοικοι της πόλης και των ευρύτερων περιοχών, θα συνεχίζουν  να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, χρησιμοποιώντας την παλιά εθνική οδό.

Η σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, έχει άμεση σχέση με το ανθρωποκεντρικό κομμάτι του έργου.Στο κομμάτι που έχει ως γνώμονα την ανθρώπινη ζωή.

Η παλαιά εθνική οδός έχει συντηρηθεί ελάχιστα τα προηγούμενα χρόνια και σε συνδυασμό με την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου, την καθιστούν ανεπαρκή και πολύ επικίνδυνη στη χρήση της.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υποδομής των νέων αυτοκινητοδρόμων (φωτό), εξασφαλίζουν την οδική ασφάλεια απο πλευράς υποδομής. Όπως για παράδειγμα τα τσιμεντένια στηθαία τύπου new jersey που τοποθετούνται στη μέση του δρόμου και εξασφαλίζουν τη διαίρεση των αντιθέτων ρευμάτων κυκλοφορίας. Η ευθυγραμμία του έργου, τα νέα συστήματα απορρόφησης της ενέργειας πρόσκρουσης των οχημάτων (στηθαία ασφαλείας) όπως και οι ανισόπεδοι κόμβοι, οι οποίοι προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και κυκλοφοριακή ικανότητα με την εξάλειψη όλων των ισόπεδων διασταυρώσεων ρευμάτων, συμβάλλουν σε αυτό.

Και φυσικά, δεν ξεχνάμε τη θεμελιώδη έννοια στην οδική ασφάλεια, τη ΛΕΑ(Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης).

Για αυτό λοιπόν η σύνδεση της πόλης με την Ιόνια Οδό κρίνεται επιτακτική.Για να μειωθεί ο δείκτης των ατυχημάτων και να αυξηθεί η οδική ασφάλεια. Για τις ωφέλειες που θα προκύψουν λόγω μείωσης του μεταφορικού κόστους. Για να συμβάλει στην  οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη των απομακρυσμένων περιοχών. Για να δημιουργηθεί ενας βασικός κορμός διασύνδεσης των μεταφορικών μέσων μεταξύ Αγρινίου, Αεροδρομίου Ακτίου και το λιμάνι του Πλατυγιαλιού.

Τα σημεία τομής δυο ή περισσοτέρων οδικών αξόνων αποτελούν ευνοϊκές θέσεις συγκέντρωσης οικονομικών δραστηριοτήτων και δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής που επηρεάζουν.Πολύζος 2008(Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Πολεοδομίας ).
Διαδώστε το άρθρο